Start > Literatuur > De Bijenkorf – leesbibliotheek

De Bijenkorf – leesbibliotheek

12 maart 2005


Advertentie van De Bijenkorf
11 april 1915 in “De Amsterdammer”

De Bijenkorf-leesbibliotheek, oorspronkelijk op de hoogste etage, heeft bestaan van de opening van het Amsterdamse filiaal in 1914 tot het eind van de jaren vijftig – nog niet de helft van alle Bijenkorf-levensjaren dus.

Het is niet zomaar een bibliotheek: het is een bibliotheek voor de betere standen. Natuurlijk, er zijn op veel plaatsen openbare bibliotheken met boeken over alle mogelijke onderwerpen, maar dat zijn vooral nuttige boeken, geen onderhoudende en geen literaire.

De Bijenkorf-leesbibliotheken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam bevatten, behalve kinderboeken en reisbeschrijvingen, vooral romans in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Nederlands is weliswaar de best vertegenwoordigde taal, maar samen zijn de vreemde talen in de grote meerderheid.

De bibliotheek van de Amsterdamse Bijenkorf is wel de meest internationaal georiënteerde; daar zijn ook boeken in het Spaans en Italiaans te leen. Niet alleen zijn de belangrijkste buitenlandse titels – zoals de werken van G.B. Shaw – er zowel in de oorspronkelijke versie als in de Nederlandse vertaling; ook vooraanstaande Nederlandstalige auteurs, zoals Fea Timmermans, zijn in Duitse vertaling aanwezig. Na de oorlog beleven de bibliotheken van de Amsterdamse en de Haagse Bijenkorf nog tien, vijftien jaren van bloei.

In 1947 wordt de nieuwe catalogus gedrukt. Nog steeds zijn er duizenden abonnees. In 1956 komen er (in Amsterdam) gemiddeld bijna tweehonderd mensen per dag, en het aantal uitleningen bereikt het verbluffende aantal van honderdvijfentwintigduizend per jaar.

Maar het researchbureau buigt zich over de vraag of de bibliotheken nog wel rendabel zijn. Winst is er nooit op gemaakt, dus kan de ruimte niet beter worden besteed? Tot overmaat van ramp is er een rattenplaag aan de Dam, misschien door het graafwerk in verband met het nieuwe monument. De ratten knagen bij voorkeur aan de boeken van de (inmiddels in de kelder gehuisveste) leesbibliotheek – alleen de Duitstalige boeken, zo gaat het verhaal, lusten ze niet. In 1959 wordt de leesbibliotheek opgeheven.

Meer over de leesbibliotheek van De Bijenkorf in HET BOEKENMUSEUM
(zie advertenties)

Alles over de geschiedenis van De Bijenkorf

Literatuur

 1. Hanna
  22 maart 2005 op 10:53 | #1

  was Cissy Van Marxveldt niet getrouwd geweest met een hoge piet vd Bijenkorf?

 2. 22 maart 2005 op 16:23 | #2

  jazeker!

 3. 15 februari 2012 op 12:28 | #3

  Interessante bijdrage! Desgewenst kan ik een scan van een door Magazijn ‘De Bijenkorf’ in Den Haag uitgegeven ansichtkaart sturen van de Leesbibliotheek aldaar op de derde etage. Drie medewerksters staan achter de balie met daarop catalogusbakken en op de achtergrond zeven hoge boekenkasten.
  Hans Krol

 1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »