Start > Irmgard Smits, Jeugdliteratuur > Brief aan Irmgard Smits

Brief aan Irmgard Smits

9 september 2005

Een week geleden zond ik een brief aan Irmgard Smits, zie vorig logje.

Hier volgt de brief:

Beste Irmgard,

Je zult misschien verbaasd zijn deze brief te ontvangen,
maar ik heb toch maar de moed opgevat je te schrijven.

Voor heel veel meisjes van rond de vijftig was jij vroeger een waar idool,
maar dat hoef ik je niet te vertellen.
Deze meisjes zijn nu vaak zeer actief op internet, men schrijft en leest bijvoorbeeld veelvuldig weblogs en of men heeft een eigen website.

Op mijn weblog, www.boekenrijk.web-log.nl , heb ik eens een stukje over jou en je boeken geplaatst. Daar zijn heel veel reacties op gekomen. Zo langzamerhand groei je uit tot een mysterieuze, onvindbare persoon. Er wordt van alles geprobeerd om er achter te komen hoe het nu met je gaat. Je kunt dit zien als nieuwsgierigheid, maar volgens mij is het meer. Je was nu eenmaal ons idool!

Ik heb zelfs vroeger met lood in mijn schoenen eens bij je aangebeld en ik kreeg toen een foto met handtekening. In de zevende hemel voelde ik me. In die tijd woonde ik in het noorden van het land en voor mij was Valkenburg toen sowieso al haast buitenland. Dit maakte jou nog interessanter.

Grappig genoeg woon jij nu in hetzelfde dorp, als waar ik woonde in de tijd dat ik je boekjes verslond.

Nu heb ik een verzoekje aan jou. Zou het niet leuk zijn om zonder (te) veel over jezelf kwijt te hoeven, een paar vragen te beantwoorden, waarmee je veel oudere meisjes gelukkig zal maken? Er gaan al veel geruchten en een aantal zijn wel geverifieerd. Je zou nu hoofd zijn van de OC in het UMCG te Groningen en je man zou vliegenier zijn.

Zou ik een klein “interview” met je kunnen houden en zou ik dat dan mogen plaatsen op mijn weblog of op www.boekenmuseum.nl?

Ik heb een klein lijstje met vragen gemaakt en dat voeg ik hierbij.
Alvast heel hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

(lees hier het interview)

Irmgard Smits, Jeugdliteratuur

 1. 2 oktober 2005 op 12:39 | #1

  Wat een geweldig leuk intiatief!

 2. Babs
  30 december 2005 op 17:29 | #2

  Nou niet alleen van vrouwen die nu rond de 50 zijn hoor! Ik ben 24 en was superbenieuwd hoe het nu met haar is!!!! Leuk initiatief!

 3. 13 januari 2006 op 11:47 | #3

  En ook niet alleen volwassenen!! ik ben twaalf en ook benieuwd!!!

 4. thea
  21 februari 2006 op 14:15 | #4

  Wat is dit een leuk idee. Ik heb vroeger met Irmgard gecorrespondeerd. Zelf heb ik ook tot mijn 18e jaar in Limburg gewoond.

 5. 18 maart 2006 op 20:29 | #5

  goh ik kwam per toeval hier terecht maar die boekjes van irmgard jaaa ik heb ze nog allemaal echt heel leuk hoor en ze zijn al tig keren gelezen en ik heb me ook al heel vaak afgevraagd hoe het nu met haar zou gaan. en het leuke is ik schrijf ook gedichten dus ik zou zeggen kom eens een kijkje nemen :D

 6. Veerle
  9 mei 2007 op 17:31 | #6

  Lieve Irmgard
  Ik heet Veerle en ben 11jaar.
  Ik heb net voor het eerst 2 boekjes gelezen
  van jou oooooo ze zijn zo leuk maar soms ook heel zielig zoals in het eerste boekje dat josje dood ging!
  Soms kan ik egt niet geloven dat het allemaal egt gebeurt is!
  Maar ik ga nu weer verder lezen aan boekje 3
  schrijf je trug ASJEBLIEFD????????
  Haanplein 7 2566VD Denhaag
  -xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx- Veerle

 7. maureen
  2 maart 2008 op 00:35 | #7

  Ik heb de boeken van Irmgard Smits verslonden! Totdat mijn broertje ze op een rommelmarkt verkocht. Dat is nu zeker 30 jaar geleden en ik vergeef het hem nog niet!
  Ik zoek de boeken nog steeds. Gaaf om iets te lezen over mijn jeugd idool!!!!!!

 8. Harma broekema feeburg
  23 januari 2009 op 19:22 | #8

  Vanaf mijn twaalfde heb ik een aantal jaren met Irmgard gecorrespondeerd. Heb zelfs een uitnodiging van haar gehad toen ze ging trouwen! Heb Hedwig ontmoet toen ze met mijn broer naar een feest ging. Door een verhuizing ben ik alle boekjes kwijtgeraakt en ook de brieven die uitgewisseld zijn. Tot mijn grote vreugde zag ik in een kringloopwinkel in Hoogezand 5 boekjes van Irmgard staan en die heb ik natuurlijk allemaal gekocht! Heerlijk om ze nu nog eens weer te lezen ook al ben ik nu zelf 48 jaar! Ben nog steeds op zoek naar het eerste boekje Blijf lachen Irmgard. Wie weet kom ik het ooit nog eens tegen. Ik blijf gewoon zoeken.

 9. cornelis anny
  3 augustus 2010 op 09:11 | #9

  ik ben 52,woon in Belgie ,heb indertijd ook nog met Irmgard gecorrespondeerd,en van al mijn jeugdboeken ,liggen deze nog steeds op mijn kamer ,behalve het 1e (uitgeleend en nooit teruggekregen…)
  zou ook graag wete hoe het nu met Irmgard gaat ,anny

 10. grard irmgard
  5 september 2010 op 11:40 | #10

  hoi
  ik ben zelf een irmgard en natuurlijk heb ik haar boeken ook gelezen , wat zeg ik opgegeten heb ik ze …. en ja ook ik ben benieuwd naar haar
  grtjs

 11. 9 november 2010 op 10:13 | #11

  Voor wie het wil heb ik Irmgard en de dolfijnen. In ruil voor een bosje tulpen ;-)
  Groetjes, Marianne
  info@opeenblaadje.nl

 12. 14 november 2010 op 19:49 | #12

  Kan ik iemand blij maken met het boekje van Irmgard “Nog meer over Irmgard”‘ die heb ik n.l. dubbel!!
  Hoe kom ik te weten wie dat graag wil hebben? moet ik dan een e.mail plaatsen?
  Alleen de verzendkosten hoeven maar vergoed te worden,het boekje krijg je gratis! Mijn e-mail is; marijke.felmeden@live.nl
  diegene die het wil hebben moet dan maar haar adres aan mij doorgeven,ik zal er geen misbruik van maken.

 13. Karine Feijens
  3 september 2011 op 14:05 | #13

  hallo iedereen,

  Ik ben karine en kom uit belgie en toen in in de lagere school zat zo een 30 jaar geleden heeft de zuster waar wij handwerkles van kregen tijdens deze les altijd voor gelezen uit de boeken van Irmgard maar ik zou ze nu ook willen voorlezen aan mijn kinderen nu heb al veel verteld over de boeken en ze zijn benieuw om ze ook te kunnen lezen maar hier in belgie bind je de boeken niet meer daarom mijn vraag wie kan mij aan de boeken helpen. en waarom deze boeken niet opnieu uitgeven dat zou succes hebben.
  mijn mail adres is : kfeijens@gmail.com
  alvast bedankt
  Vele groetjes
  Karine

 1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »