Start > Irmgard Smits, Jeugdliteratuur > Klein interview met Irmgard Smits

Klein interview met Irmgard Smits

9 september 2005

N.a.v. mijn brief had ik een klein interview met Irmgard.

1. Irmgard, vind je het leuk om herinnerd te worden aan de tijd dat je ‘Nederlands jongste schrijfster’ was?

- Echt vervelend vind ik het niet, maar het hoeft niet echt meer voor mij.

2. Heb je overwegend goede herinneringen aan die tijd? Of waren er achteraf bekeken ook negatieve kanten van het, zo jong al, beroemd zijn?

- In principe alleen maar goede herinneringen, met name omdat ik er veel van geleerd heb. Tegen de tijd dat ik 18 werd, vond ik het wel genoeg. Ik wilde toen toch wel wat meer privacy.

3. Kun je het je voorstellen dat er zoveel ‘meisjes van toen’ nog geïnteresseerd zijn in jou?

- Nee, absoluut niet. Echt nooit in de gaten gehad dat het bij zo velen zo leefde.

4. Ben je direct na de middelbare school een medische opleiding gaan volgen? Klopt het dat je nu hoofd van het Operatie Complex van het UMCG te Groningen bent? Wil je daar iets over vertellen?

- Ik ben de opleiding tot operatieassistent gaan volgen in Sittard en Eindhoven. vervolgens in Leiden, in New York en in het UMCG gewerkt. Tot op heden veel opleidingen, met name manegementopleidingen gevolgd. In het UMCG heb ik veel (diverse) management functies vervuld, de laatste jaren steeds a.i. functies, tijdelijk managment. Sinds twee jaar ben ik manager Opercatiecentrum.

5. Heb je na je laatst verschenen boek ‘Die bovenste beste Babs’ nog meer geschreven? En heb je ooit de ambitie gehad om volwassen romans te gaan schrijven?

- In totaal heb ik tien boekjes geschreven, 8 over mij zelf en twee over Babs. Tot nu toe heb ik geen ambities om volwassen romans te schrijven, maar misschien komt dat nog na mijn pensionering??

6. Je bent getrouwd? Heb je ook kinderen gekregen?

- Getrouwd en een kind, een jongen van ruim 19 jaar. Verder in het bezit van kippen, pauwen, fazanten, twee hangbuikzwijnen, twee honden, twee katten en een paard.

7. Wil je zelf nog iets vertellen aan je fans van toen?
(Misschien een foto, maar dat is waarschijnlijk teveel gevraagd?)

- Ik heb geen idee wat men van mij nog zou willen weten.
Ik ga akkoord met plaatsing interview op www.boekenrijk.web-log.nl

Dank je, Irmgard, voor dit interview.

Alle logjes over Irmgard Smits

Irmgard Smits, Jeugdliteratuur

 1. arisa
  1 juni 2011 op 15:51 | #1

  @Karine
  hallo allemaal, voor iedereen die op zoek is naar de boekjes van Irmgard, kijk op marktplaats, ik heb ze daar onlangs voor € 1,= per stuk gekocht en weer met veel plezier herlezen.
  groetjes
  arisa

 2. 10 augustus 2011 op 03:18 | #2

  Dag allemaal,

  Kennelijk zijn we allemaal nog een beetje met Irmgard bezig, of ze dat nu leuk vindt of niet.
  Wat grappig Herry, dat jij de eerste vier boekjes geillustreerd hebt, ik ben meteen gaan kijken en het klopt helemaal hoor!!!
  Supergoed gedaan, mijn complimenten.

  Mijn nichtje heeft de boekjes ook allemaal gelezen en was er weg van, inmiddels ben ik er ook nog maar eens in gedoken, 51 jaar oud… en toch???

  Karine, ik was een deel van de boekjes kwijt maar via “marktplaats” heb ik alles weer terug kunnen vinden, misschien een idee?
  Succes!

  Groetjes van
  Zwanet.

 3. MarieJose
  7 oktober 2011 op 22:44 | #3

  nog n exemplaar op mama s zolder met n foto met handtekening !!

 4. Ivonne
  16 oktober 2011 op 16:32 | #4

  @MarieJose
  Marie Jose, wil je de foto misschien voor ons inscannen en plaatsen op deze website? Als dat mogelijk is.

 5. 15 maart 2012 op 20:54 | #5

  Goh wat leuk, ik heb alle boekjes nog – bij mijn moeder in Nederland, want ik woon al jaren in de VS. Moet ze volgende keer maar eens meenemen….

 6. romy
  18 juni 2012 op 15:17 | #6

  ik ben 15jaar en toen ik 12jaar was heb ik de boekjes van irmgard smits van mijn moeder gekregen.zelf woon ik heel kort in de buurt van valkenburg. ik vind de boekjes heel erg leuk. wel jammer dat er zo weinig te vinden is op internet over irmgard. ik ben namelijk erg benieuwd hoe het verder is gegaan met irmgards vrienden en famlie

 7. 14 februari 2013 op 10:32 | #7

  Ik ben ondertussen 62 jaar geworden, maar in 1967 was ik een fan van Irmgard. Ik verzamelde toen handtekeningen en foto’s van schrijvers. Ook deze van Irmgard heb ik aangevraagd en gekregen. Zij moet toen niet ouder geweest zijn dan 13 jaar. Ik heb de foto’s met handtekeningen nog altijd bewaard, en je kan ze op mijn facebookpagina bekijken.

 8. 14 februari 2013 op 10:34 | #8

  wie graag mijn facebookpagina bezoekt: http://www.facebook.com/bompa.borgmans

 9. 10 februari 2017 op 10:39 | #9

  Ik heb de boeken verslonden, en aangezien Irmgard van hetzelfde geboortejaar is, leefde ik erg mee met haar.
  Ik heb haar een brief gestuurd en ik kreeg een leuke zwart-wit foto van haar met een tekst erbij
  Helaas heb ik deze foto niet meer in mijn bezit.

 10. Corma van Nes
  19 november 2017 op 15:08 | #10

  Ik weet niet of een bericht hier en nu nog zin heeft, maar voor het eerst sinds het lezen van Irmgard’s eerste boek over haar tbc-periode, heb ik info over haar onder ogen. Geweldig! In de loop der jaren heb ik regelmatig aan haar gedacht met goede herinnering. Ik ben twee jaar jonger en vermoedelijk 12 toen ik haar las. Fijn te lezen dat zij een succesvolle vrouw geworden is. Alle goeds voor haar!!

 11. Corma van Nes
  19 november 2017 op 15:11 | #11

  Nog een kleine toelichting. Ik heb destijds nog een tijd lang met haar gecorrespondeerd en kreeg leuke foto’s. Helaas niet meer in mijn bezit.

 12. Hetty Lietmeijer
  16 mei 2018 op 00:41 | #12

  Beste Laura (dochter van Hedwig).

  Wil graag reageren in deze rubriek, omdat ik ook fan van je Tante Irmgard ben en ook van de rest van je familie. Heb alle boeken van Irmgard gelezen en bewaard. Ook een boek door je Moeder geschreven heb ik gekocht, gelezen bewaard.Ben zelf 66 jaar. Iets ouder dus dan je Tante Irmgard. Verneem met grote schrik nu pas dat je Oma is overleden en wat je Moeder is overkomen. Wens jullie sterkte. Ben wel benieuwd hoe het met alle andere familieleden en verder bekende uit die tijd van schrijven gaat. Vooral de Tante Hetty(zelfde voornaam als dat ik heb) en haar man Oom Henk. Ben vaak wel in Valkenburg geweest in de tijd ze er woonden, maar durfde niet aan te bellen. Heb wel een foto gekregen van je Tante Irmgard, na het sturen van een brief. Laura; bedankt alvast voor het lezen van deze brief en hartelijke groeten aan jullie allen van; Hetty Lietmeijer te Apeldoorn.

 13. Marleen
  15 juli 2018 op 23:29 | #13

  Kan iemand mij vertellen op welk huisnummer Irmgard heeft gewoond? Ben voor een paar dagen in Valkenburg en zou het leuk vinden om het huis even te zien.
  Alvast bedankt!

 14. Hetty Lietmeijer
  24 juli 2018 op 00:03 | #14

  Beste Marleen; Lees nu weer deze brieven en je verzoek. Ik weet dat Irmgard in de Pastor Sartonstraat heeft gewoond op nummer 40. Regelmatig kom ik nog wel in Valkenburg en ga daar ook nog wel eens in de straat kijken. Aankomende donderdag wil ik weer naar Valkenburg met een 60 plus reisje. Ik hoop dat ik nog niet te laat ben met reageren op je verzoek. Hartelijke groeten van; Hetty Lietmeijer uit Apeldoorn.

 15. Hetty Lietmeijer
  24 juli 2018 op 02:12 | #15

  Beste Laura (dochter van Hedwig) Heb nu weer een vraag aan jou. Las een heel tijd geleden eens dat de Vriendin van je Opa in 2011 is overleden.Klopt dit en zo ja; is zij ook in Valkenburg begraven? Zou dit wel graag willen weten. Graf van je Oma wil ik deze week bezoeken. Een eer brengen aan haar. Alvast hartelijk dank voor je antwoord. Hartelijke groeten aan jullie allen van; Hetty Lietmeijer te Apeldoorn.

Reactie-pagina's
 1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »