Start > Literatuur > Groenman-taalprijs voor Freek de Jonge

Groenman-taalprijs voor Freek de Jonge

15 november 2005

De Stichting Let Op Uw Taal (LOUT) heeft de zevende Groenman-taalprijs uitgereikt aan cabaretier Freek de Jonge.

De jury typeert Freek de Jonge als een “taalvirtuoos”, en zijn taalgebruik als “helder, ontroerend, kolderiek en eenvoudig”. Bovendien is hij een vertegenwoordiger van “een taaltraditie die onmiskenbaar Nederlands is: die van de prekende retoriek van de dominee.” Maar de heilsboodschap ervan weet De Jonge in haar ironisch tegendeel te keren, en door zijn persoonlijk engagement in het heldere betoog van de preek onder te brengen, zorgt hij voor een ongewone toegankelijkheid. “Hij weet in taal alles uit te drukken waar de mens door wordt geraakt.”

De prijs werd uitgereikt tijdens het taalcongres van het Genootschap Onze Taal op zaterdag 12 november in het Beatrix Theater van de Jaarbeurs te Utrecht. Een jury, bestaande uit Ludo Beheydt, hoogleraar Nederlands in Leuven, Hans Heestermans, voorzitter van de stichting LOUT, Hennie Stoel, radiopresentatrice, en Peter Smulders, directeur van het Genootschap Onze Taal, heeft Freek de Jonge voor deze prijs voorgedragen.

De prijs bestaat deze keer uit een kunstwerk van de Leidse kunstenares Marlies van Boekel. Zij heeft een door Freek de Jonge uitgekozen favoriete tekst, een citaat uit een brief van Vincent van Gogh, verwerkt en verbeeld in een kunstwerk.

De Groenman-taalprijs wordt elke twee jaar tijdens het congres van Onze Taal uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich heeft onderscheiden door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. In 1993 ging de prijs naar presentator Paul Witteman, in 1995 naar de Belgische nieuwslezeres Martine Tanghe, in 1997 naar radiopresentator Frits Spits, in 1999 naar televisiemaker en schrijver Kees van Kooten, in 2001 naar tekstschrijver en presentator Ivo de Wijs, en in 2003 naar columnist en tv-persoonlijkheid Jan Mulder.

De Groenman-taalprijs is een initiatief van de Stichting LOUT, een aan het Genootschap Onze Taal verbonden stichting die het goed gebruik van de Nederlandse taal wil bevorderen.

Bron: Genootschap Onze Taal

Literatuur

  1. Nog geen reacties.
  1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »