Start > Literatuur > Geschiedenis van de Nederlandse literatuur

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur

Stemmen op schrift. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur van het begin tot 1300.

Dit is het nieuwe boek van Frits van Oostrom, verschenen op 23 februari 2006.
De Middelnederlandse literatuur kent verschillende klassiekers, zoals de Reynaert en Karel ende Elegast, maar ook meer obscure teksten die tot nu toe alleen bij specialisten bekend waren. In Stemmen op schrift ontsluit Frits van Oostrom ook deze onbekende werken voor een breed publiek. Zijn geschiedschrijving van zeven eeuwen Middelnederlandse letterkunde (600-1300) is een poging om de alleroudste teksten, en dus de alleroudste stemmen, te redden van verdrinking in de tijd.

Stemmen op schrift verhaalt over de grote processen achter de middeleeuwse literatuur: over hoe het Nederlands op schrift kwam, het ontstaan van de hoofse cultuur en de “bevrijdingstheologie” van de middeleeuwse vrouwenmystiek. De auteur geeft een vernieuwde kijk op grote teksten en auteurs, zoals Hendrik van Veldeke, de ridderromans, de unieke mystica Hadewijch en natuurlijk Jacob van Maerlant.

Tien jaar werkte Frits van Oostrom aan dit vuistdikke werk dat het eerste deel is van een grote Nederlandse literatuurgeschiedenis, geschreven door negen deskundigen. Ook het tweede deel, over de literatuur van de 14de eeuw, zal hij voor zijn rekening nemen.

website

kopen (paperback) (geen verzendkosten!)

kopen (hardcover) (geen verzendkosten!)

Literatuur

  1. Nog geen reacties.
  1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »