Start > Boeken, Geschiedenis, Oorlog, Politiek > Bibliothek der verbrannten Bücher

Bibliothek der verbrannten Bücher

3 augustus 2009

De universiteit van Augsburg heeft een grote hoeveelheid boeken gekocht van George P. Salzmann, een gepensioneerde zakenman, die 30 jaar bezig geweest om de onder de nazi’s verboden auteurs te verzamelen.
Het zijn meer dan 12000 boeken, waarvan de meeste in eerste druk.
Het gaat hier om titels, die meer dan 75 jaar geleden in Nazi-Duitsland aan het vuur werden prijsgegeven, omdat de inhoud on-Duits en verdorven zou zijn.

boekverbranding 1933

10 mei 1933 – De dag van de boekverbranding.
Het regende in vele delen van Duitsland, en toch laaiden de vlammen op vele plekken in  hoog op. Tienduizenden boeken werden die avond in het vuur gegooid.

Deze “actie tegen de on-Duitse  geest” was ruim van te voren voorbereid door het hoofdbureau van pers en propaganda.
In steden zoals Heidelberg, Braunschweig, Hamburg en München zijn in de periode maart tot eind augustus 1933 meerdere brandstapels geweest.

Die tiende mei, rond middernacht, greep in  Berlijn de minister van propaganda Joseph Goebbels de microfoon en sprak de volgende woorden:   “De tijd van een overtrokken  joods intellectualisme is nu ten einde. … De Duitse ziel kan zich weer vrij uiten.”

Een aantal schrijvers hebben de boekverbranding ‘overleefd’, zoals Karl Marx, Heinrich Heine, Sigmund Freud, Heinrich Mann, Erich Maria Remarque, Bertolt Brecht, Erich Kastner. Maar de meeste schrijvers van de verbrande boeken zijn in de vergetelheid geraakt. Juist die ‘vergeten’ boeken heeft Salzmann verzameld en deze zijn vanaf volgend jaar beschikbaar voor belangstellenden in de ‘Bibliothek der verbrannten Bücher’ van de universiteit van Augsburg.

Lange tijd leek het erop dat het de nazi’s gelukt was het beste deel van de Duitse literatuur van de 20e eeuw uit het geheugen van de Duitsers te wissen.

Salzmann en velen met hem zijn blij met de overdracht aan de universiteit; het nationaalocialisme heeft ook op dit terrein het onderspit moeten delven.

“Das war ein vorspiel nur,
dort wo man Bücher verbrennt,
verbrennt man am ende auch menschen”

Heinrich Heine 1820

Boeken, Geschiedenis, Oorlog, Politiek

  1. Jan Bontje, vrijdenker, columnist
    11 september 2010 op 11:24 | #1

    Een mooi initiatief dat eigenlijk véél te weinig bekend is.

  1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »