Start > Boeken, Jeugdliteratuur > De schrijvende prinses

De schrijvende prinses

30 oktober 2009

Gisteravond mocht ze aanschuiven bij Matthijs van Nieuwkerk.
Matthijs knielde nog net niet…

Prinses Laurentien van Oranje mocht vertellen over haar eerste boek  ‘Mr. Finney en de wereld op zijn kop’.
Dit boek presenteerde zij een dag eerder in Rotterdam, in aanwezigheid van haar man, prins Constantijn, haar tante, prinses Irene, burgemeester Aboutaleb en de fractievoorzitters van CDA, PVDA, VVD en Groen Links.

Ja, eerste boek, want er komt een hele serie. Heel grappig, niemand heeft het nog gelezen,  maar het boek is nu al beroemd.
Waarschijnlijk is dat te danken aan Sieb Posthuma, die prachtige tekeningen kan maken.
Dit jaar won hij de Gouden Penseel met het boek ‘Boven in een groene linde zat een moddervette haan’.

In 2007 schreef en tekende Sieb Posthuma het boek ‘Tippie de verhalenvangster’  ter gelegenheid van de feestelijke opening van de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam op het Oosterdokseiland in juli 2007. Prinses Laurentien las dit verhaal voor bij die gelegenheid en schreef er een voorwoord bij.
Is toen het contact tussen Laurentien en Sieb tot stand gekomen?

Geen kind heeft het boek gelezen, maar nu al  is er een Mr Finney-lijn bestaande uit een vriendenboek, verjaardagskalender, uitnodigingskaarten, wenskaarten en een pluchen pop. Er is ook een luisterboek en een lied (door Alderlieste).

De KLM gaat vanaf december op haar vluchten twee animatiefilms vertonen ter promotie van de wereld van Mr Finney, zowel in het Engels als in het Nederlands.
En er is een site:  www.mrfinney.nl.

Het is best mogelijk dat het hier om een uitzonderlijk goed kinderboek gaat. Het thema ‘natuur en milieu’ is in ieder geval zeer verantwoord. Misschien wordt de serie een echte bestseller,  misschien zelfs wel wereldwijd. Het zal niet aan de namen van de boekfiguren liggen, die zijn al Engels.

Ik kan me  nu nog geen oordeel over het boek vormen, eerst maar eens lezen.

Wat mij behoorlijk irriteert, is het belerende toontje van prinses Laurentien van Oranje, geboren Brinkhorst.
Zij schijnt de kunst van het voorlezen uitgevonden te hebben.
In het boek zit een boekenlegger met voorleestips.

Op de site www.mrfinney.nl is een afdeling voor ouders.
Daar staat een complete handleiding over hoe het boek voorgelezen moet worden, hoe er samen met de kinderen over gesproken moet worden en nog veel meer vanzelfsprekendheden.

Prinses, u heeft het wiel voor de zoveelste keer uitgevonden. Er zijn ouders die kinderen voorlezen en er zijn ouders die dat niet doen. Voorlezende ouders hebben uw tips niet nodig en de anderen zullen uw adviezen niet lezen.

Zelf hield ik erg van voorlezen, vooral met leuke stemmetjes en spannende stembuigingen. Het kon voor de kinderen nooit genoeg zijn. Ik vertelde ook zelf verhalen en een aantal daarvan heb ik destijds opgeschreven. Hier heb ik er één. Het gaat over een vluchtelingetje uit Verweggistan. Ze maakt van alles mee onderweg en als ze dan eenmaal in Nederland is, begint de ellende pas echt.
Ik ga denk ik Marit Törnqvist vragen voor de illustraties en misschien wil de prinses wel een voorwoord schrijven.

Boeken, Jeugdliteratuur

 1. 30 oktober 2009 op 18:27 | #1

  Het kan best zo zijn dat Pr. Laurentien een beetje belerend is, ik heb het optreden niet gezien. Het lijkt me een hartelijke meid, die haar best doet voor de goede zaak: het analfabetisme aanpakken. Ze kan het ook niet doen, zeg ik altijd maar. Dat ze de schoondochter is van de koningin doet het erg goed bij de promotie. Nou, prima, alles wat helpt is mooi.

 2. 31 oktober 2009 op 18:44 | #2

  Ik denk al bij de kop, wat jij ook laat doorschemeren: Prinses????

  Het irriteert me vaak, dat kruiperige gedoe van interviewers, dat gestrooi met ‘prinses’.
  Het zou me al ergeren als ze (en dat telt ook die andere prinsessemeisjes) het wás.
  Ik heb het niet gezien. Was het ook ‘u’ voor en ‘u’ na, terwijl het altijd een en al gejijjouw is bij die programma’s?
  H

  et belerende zit er bij haar gewoon een beetje in, denk ik. Zij weet het en de anderen moeten het ook weten!
  Verder heb ik niets af te dingen op haar inspanningen voor de bestrijding van het analfabetisme. Dan is het handig dat ze gebruik kan maken van deuren die wel heel makkelijk voor haar opengaan.

 1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »