Start > Boeken, Jeugdliteratuur > Brief van Cissy van Marxveldt aan haar ouders

Brief van Cissy van Marxveldt aan haar ouders

7 december 2009

Cissy van Marxveldt, zo zullen we Setske de Haan voor de duidelijkheid maar noemen, schreef tijdens werktijd bij haar baas Herr Wolff vele brieven.

Brief van Cissy aan haar ouders (ca. 1912)

Ook de privébrieven typte zij keurig op kantoorpapier. Want ‘Nu er tegenwoordig zulke lange epistels naar U toegaan, begroot mijn mooie postpapier mij.’ De brief aan ‘Piep en Mam’ is waarschijnlijk van rond 1912 en vertelt verder over de dagelijkse belevenissen van CvM in Amsterdam.

Ze is in de kost is bij een ‘Mevrouw’, met wie ze genoeglijke avonden beleeft, met kousen stoppen, pianospel en zang.
Het is hier volgens CvM veel prettiger wonen dan op het Singel, waar ze eerst in pension was.

brief van Cissy van Marxveldt aan haar ouders

Een leuk kijkje in het leven van Setske de Haan als jonge werkende vrouw.
De vele brieven getuigen van haar schrijflust.

Al als kind schreef ze vele schriften vol, geïnspireerd door de grote aantallen boeken die ze las. Haar liefste wens was: zelf ooit een boek uit te brengen.

Toen ze 15 was, publiceerde ze een feuilleton in het Nieuwsblad van Friesland. Ze had een zwakke gezondheid, maar dat belette haar niet om op school veel plezier a la Joop ter Heul te maken.
De HBS doorliep ze in Heerenveen. Haar schoolresultaten waren niet denderend, maar het was een blindedarmontsteking die ervoor zorgde dat ze uiteindelijk haar eindexamen niet deed.

Setske mocht in 1908 als au pair naar Coventry, Engeland. Ze werkte bij een doktersgezin, dat haar Cissy noemde omdat haar Friese naam te moeilijk was. Ze hield het daar maar enkele maanden vol en ging vervolgens naar een kostschool in Bath. Toen ze terugkeerde in Oranjewoud had ze nog geen duidelijke plannen voor haar toekomst. Ze ging aan het werk als leerling-verslaggeefster bij de Dragtster Courant, waar ze ontslagen werd vanwege haar te grote fantasie.

Rond 1910 ging ze op kamers in Amsterdam, waar ze haar diploma stenografie en typen haalde. Ze vond werk op handelskantoor Wolff.

Wordt vervolgd.

Voor de liefhebber: alle logjes over Cissy van Marxveldt bij elkaar.

Boeken, Jeugdliteratuur

  1. 11 januari 2010 op 19:39 | #1

    Geachte blogger over C van Marxveldt,

    Mooie site en zeer bruikbaar, ik ben zelf kunsthistoricus en doe onderzoek naar de glaskunstenaar Rene Lalique (1860-1945) in NL. Nu ontdek ik vaak dat mensen die zijn werk in NL kochten precies in het Van Marxveldt profiel passen, cultureel, industrieel, internationaal. Is het mogelijk dat de kleindochter kan worden bevraagd of haar oma ook Lalique glas in huis had??

    Hartelijke groet,

    Drs. L Booij

  1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »