Start > Boeken, Jeugdsentiment, Privé > Wat een boeken!

Wat een boeken!

4 januari 2010

Toen mijn vader een paar jaar geleden kleiner ging wonen, hebben we grote opruiming gehouden. Hij koos ervoor om nieuwe, kleinere meubels aan te schaffen, dus ging bijna de hele inboedel weg, alleen een paar antieke kastjes verhuisden mee. De kringloopwinkel was er goed mee.

De boeken vormden een probleem, want er was maar plaats voor één boekenkast in het nieuwe huis. We zochten allemaal iets uit, er werd een selectie gemaakt en het overschot ging ook naar de kringloop. Dat was moeilijk voor mijn vader.

En wat te doen met de 20delige Winkler Prins?

Het zal in de jaren zestig van de vorige eeuw geweest zijn, dat mijn ouders er jaren over deden om die encyclopedie compleet te krijgen. Zij waren niet de enigen, want half Nederland spaarde trouw alle delen bij elkaar. Twee boekenplanken vol kunstlederen banden, een bron van kennis en wetenschap. Onmisbaar in een gezin met schoolgaande kinderen, zo was de gedachte. En werkelijk, ik heb er als kind vaak gebruik van gemaakt.

Mijn vader gebruikte hem de laatste tijd in zijn vorige huis al nauwelijks meer, want als hij iets wilde nazoeken gebruikte hij Google. Ook al was hij de tachtig al gepasseerd, hij ging met z’n tijd mee!

Dus wat te doen met de 20delige Winkler Prins? Niemand in de familie had belangstelling, op internet kon je er hooguit 5 euro voor krijgen en de kringloopwinkel weigerde de gift.

Het uiteindelijke lot van de Winkler Prins was de milieustraat… Daarmee miljoenen andere, duur bijeen gespaarde encyclopedieën volgend.

Boeken, Jeugdsentiment, Privé

 1. 4 januari 2010 op 23:17 | #1

  Wij hebben hier nog een negentiendelige staan. Ik meen uit 1958 of daaromtrent. Misschien moeten we ook maar eens ruimte maken.

 2. 4 januari 2010 op 23:20 | #2

  Leuke kop weer, hierboven!

 3. 5 januari 2010 op 15:34 | #3

  Op 3 jan zou mijn vader 101 geworden zijn, gelegenheid om hier in PA
  (Pennsylvanie – waar ik “double Dutch” ben iplv PA Dutch) telefoontje
  van mijn lieve zus in Naarden te krijgen.
  Hij was gek op boeken en had een volledige Winkler Prins. Ik kwam hier op deze webbladzij (?) terecht omdat ik ook Google en net veel boeken het huis uit deed…maar niet Willie Corsari’s “Schip Zonder Haven”, wat ik net vanochtend voor het eerst ging lezen. Vreemd uit te vinden dat zij op 100 jr leeftijd in Amstelveen overleed, vlakbij ons ouderlijk huis…
  Hoewel mijn vader in 1981 overleed, denk ik nog elke dag aan hem
  en sluit hem in bij de “Tachtigers” die ik op het Gymnasium bestudeerde
  onder leraar Ned Taal Spoelstra, broer van A. Den Doolaard, wiens
  “Bruiloft der Zeven Zigeuners” ik pas las drie maanden na een bezoek
  aan het Meer van Ochrid …. Mijn Nieuwjaar’s beslissing voor deze nieuwe
  decade is minstens een Nederlands boek per maand…zolang mijn ogen het gedogen. Met veel empathie en beste wensen! Ga verder van je blog genieten…

 4. 5 januari 2010 op 16:49 | #4

  Wij hebben de onze ook weggedaan; gelukkig was er iemand die hem graag wilde hebben.
  Wat goed dat je vader zo met zijn tijd meeging.
  Groetjes!

 5. 5 januari 2010 op 18:39 | #5

  Geweldig, zo’n moderne vader :-D maar kan me voorstellen dat het wegdoen van de WP wel even stak…

  De beste wensen voor 2010! Liefs van Martine

 6. 6 januari 2010 op 02:35 | #6

  Toch denk je daar wel eens over na. Ooit komt er een dag dat je niet meer voor je zelf kunt zorgen en dat je naar een verzorgingshuis moet. Het valt al niet mee afscheid te nemen van het huis waaraan je zoveel prettige herinneringen hebt, maar dat je dan in een kleinere behuizing terecht komt, waar je je vrienden die in de boekenkast staan, niet kunt meenemen, lijkt me een nachtmerrie. Ook hier staat een 20-delige encyclopedie, van Summa. Wordt niet vaak meer wat in opgezocht, maar wegdoen zou toch een vreselijke stap zijn. Ook mijn verzameling boeken over taal, mijn kunstboeken enz… Nee, dat moet straks allemaal mee naar dat kamertje va drie bij vier.. Zetten ze mijn bed maar op de gang.

 1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »