Start > Archieven, Boeken > Beleidsplan Koninklijke Bibliotheek

Beleidsplan Koninklijke Bibliotheek

13 januari 2010

De Koninklijke Bibliotheek schrijft in haar beleidsplan 2010-2013, dat binnen een paar jaar alle Nederlandse publicaties sinds 1470(!) zijn gedigitaliseerd en te lezen op internet.

hoofdoelen van de KB voor de komende jaren

Hoofddoelen die de KB zich stelt voor de komende jaren

Vanaf dit voorjaar al kunnen we acht miljoen krantenpagina’s uit de periode 1618-1995 doorzoeken en lezen vanachter onze pc.

Het zijn enorme doelen die de KB zichzelf stelt, en je kunt je nauwelijks de reikwijdte daarvan voorstellen. Letterlijk alles wat ooit in Nederland gepubliceerd is,  zal toegankelijk gemaakt worden voor iedereen.

Heel raar, maar eigenlijk vind ik het een beetje jammer. Alles is er dan al, je kunt nooit zelf meer iets bijzonders ontdekken.

Een grote zolder met allemaal donkere hoeken, geheime luiken, bergen dozen onder het stof, dat is de plek waar ik wil snuffelen en ontdekken en de vreugde wil voelen bij een geweldige vondst…

Nu is er straks diezelfde zolder, met rijen stalen archiefkasten, waarin alles keurig gearchiveerd opgeborgen is. Heel handig, heel praktisch, heel toegankelijk.

Zo voel ik het een beetje. Ik weet wel, dat het onzin is en dat ik alleen maar blij moet zijn dat we straks niet meer hoeven te zoeken, maar gewoon kunnen pakken wat we boeiend vinden en gebruiken wat we nodig hebben. En gedigitaliseerd betekent natuurlijk niet hetzelfde als gelezen…

Misschien kunnen we straks juist heel veel moois ontdekken. Nieuwe vondsten doen…

www.kb.nl – beleidsplan

Archieven, Boeken

 1. 13 januari 2010 op 23:52 | #1

  Het gaat twintig jaar duren voor alles gedigitaliseerd is.
  Troost je met de wetenschap dat het het grootste deel van je tijd wel uitdient.

 2. 15 januari 2010 op 18:43 | #2

  Je mag gerust vraagtekens stellen bij het voornemen van de KB om ALLE Nederlandse publicaties te digitaliseren. De KB bezit namelijk niet alles. Ik zoek vaak op de website in de KB naar titels uit mijn eigen bezit maar vaak blijken deze niet in hun database te zitten. Alle boeken/publicaties beschikbaar maken is onzin, maar altijd goed voor een persbericht dat vervolgens klakkeloos wordt overgenomen door de media. Daarnaast zal het inscannen beperkt blijven tot boeken waarvan het auteursrecht verlopen is. Dus stopt dit bij Menno ter Braak of zo, circa 1940. En die leest niemand meer. :-D

 3. 27 januari 2010 op 09:24 | #3

  Zo’n stoffige zolder waar je ontdekkingen kunt doen heeft/is de KB toch al niet. Tenminste, niet wanneer je er niet zelf werkt. Maar ik weet vrijwel zeker dat je zelfs als bibliotheekmedewerker niet zomaar in de boekmagazijnen mag komen. Lang geleden werkte ik in de UB Leiden; in die tijd kon dat nog wel, voorzover ze in hetzelfde gebouw lagen. Later wilde ik als bibliotheekmedewerker in de UB A’dam eens een proefschrift zelf op de magazijnplank terugzetten en liep argeloos het doodsaaie proefschriftenmagazijn binnen. Maar nee, dat mocht absoluut niet! Ik begrijp het wel, het is natuurlijk niet ondenkbaar dat er boeken zoekraken en voor een grote bibliotheek is dat funest. Ik vind de digitalisering juist geweldig. Sinds die in gang gezet is vind ik nog veel meer schatten dan vroeger. Wanneer de KB haar bezit digitaliseert, kun je de vondsten die je in de digitale “magazijnen” doet altijd nog in werkelijkheid proberen te lenen of in te zien. En wat de vondsten op stoffige zolders betreft, je kunt je eigen bibliotheek(je) thuis ook stoffig en spannend maken. Ik doe thuis geregeld leuke vondsten ;-)

 1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »