Start > Boeken > Shakespeare and Company Parijs

Shakespeare and Company Parijs

14 januari 2010

Vroeger gingen we regelmatig met een stel vrienden in het voorjaar een weekje naar Parijs.
Een vast onderdeel was een bezoekje aan ‘Shakespeare and Company’. Voor je het wist waren er uren verstreken en we kochten altijd véél te veel.

Het was niet alleen de hoeveelheid boeken waar we op af kwamen, maar vooral ook de sfeer van de boekhandel.

‘Shakespeare and Company’ is een boekhandel boordevol boeken, die overal waar je maar kijkt, in rijen en stapels en zonder enig zichtbare orde, in de winkel staan of liggen. ‘Shakespeare and Co.’ is te vinden in het hartje van Parijs, in het Quartier Latin, de studentenwijk. Als je met je rug naar de winkel staat, kijk je recht tegen de Notre Dame aan, aan de overkant van de Seine.

Shakespeare and Company fungeert als boekwinkel en als leesbibliotheek.
In de boekhandel ‘wonen’ ook jonge schrijvers, bekend als ‘Tumbleweeds’, die hun kost en onderdak verdienen door een paar uur per dag in de winkel te werken. De overige tijd kunnen ze zich met schrijven en lezen bezighouden. Meestal blijven ze een paar maanden.
Op dit moment staan er in de winkel 13 ‘bedden’. Het zijn planken waar overdag boeken op liggen. ‘s Avonds worden de boeken op de grond gelegd en gaat er een slaapzak op de plank.

Geschiedenis

De huidige winkel is genoemd naar een eerdere boekwinkel met dezelfde naam, die gesloten werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze oorspronkelijke boekhandel was van 1919. De langste tijd van zijn bestaan was hij gevestigd aan de Rue de l’Odeon tot aan de sluiting in 1941.

Sylvia Beach was de oprichter en eigenaar. De winkel werd beschouwd als een centrum van de Anglo-Amerikaanse literaire cultuur in Parijs. De winkel werd vaak bezocht door schrijvers en kunstenaars van de ‘Lost Generation’, zoals Ernest Hemingway, Ezra Pound, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, George Antheil, Man Ray en James Joyce.
Controversiële boeken als ‘Lady Chatterley’s Lover’ van DH Lawrence, die verboden was in Engeland en de Verenigde Staten, waren er te koop.

De boekwinkel fungeerde ook als uitgeverij voor boeken die in andere landen niet mochten verschijnen, zoals ‘Ulysses’ van James Joyce in 1922.

Naar verluidt, werd de winkel in de Tweede Wereldoorlog gesloten omdat Sylvia Beach een Duitse officier het laatste exemplaar van Joyce’s ‘Finnegans Wake’ niet wilde verkopen. De winkel aan de rue de l’Odeon is nooit heropend.

De huidige winkel

In 1951 werd de huidige boekwinkel geopend door de Amerikaan George Whitman onder de naam  ‘Le Mistral’. Net als het originele ‘Shakespeare and Company’, werd de winkel al snel een centrum van de literaire bohemien-cultuur van de linker Seine-oever.

Na de dood van Sylvia Beach in 1962, werd de naam van de winkel veranderd in ‘Shakespeare and Company’. In de jaren 1950 diende de winkel als basis voor veel schrijvers van de ‘Beat Generation’, zoals Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Gregory Corso, en William Burroughs.

‘Shakespeare and Company’ wordt nu geleid door dochter Sylvia Whitman. George Whitman (1912) moet bijna honderd jaar zijn, als hij nog leeft.

De aanleiding van dit stukje is het boek dat ik aan het lezen ben: ‘Een bed tussen de boeken’ van Jeremy Mercer. Daarover later meer.

Shakespeare and Company
37 Rue de la Bûcherie, Parijs
Vlakbij Place St. Michel en paar stappen van de Seine.

Virtuele tour door de winkel.

Boeken

 1. 14 januari 2010 op 20:58 | #1

  Interessant verhaal. Nog nooit ontdekt in Parijs. Als boekenfreak zal ik er toch eens een kijkje gaan nemen bij een volgend reisje naar Parijs. Lijkt me erg leuk.

 2. 14 januari 2010 op 22:46 | #2

  Dan weet Tagrijn het antwoord op je vraag. :-D

  Leuke test zo!!

 3. 16 januari 2010 op 00:47 | #3

  Mij spreekt dat slapen op de planken, waar normaal de boeken op staan, dan weer aan….en dan denk ik: dat is toch veel te smal, zowel qua hoogte als qua breedte, en houden die planken de personen qua gewicht wel…?

 4. 18 januari 2010 op 15:16 | #4

  O, geweldig… ik krijg helemaal de kriebels en wil daar ook naartoe! :D Heeeeeeerlijk… <3

 5. 19 januari 2010 op 15:10 | #5

  Ja, ontzettend leuk om daar eens te komen. Hoewel het wel een beetje ‘raar’ is om naar Parijs te gaan voor Engelse boeken. Of hebben ze ook wel Franse?
  Ik vind die rommelige winkels vol met boeken altijd zo leuk. In Alkmaar is of was er ook een. Er sliep wel niemand, maar met moeite moest je je een weg banen…..

 6. Mieke
  7 oktober 2010 op 21:45 | #6

  Het is een geweldige boekenwinkel, enkele jaren geleden toen we op schoolreis waren in Parijs heb ik het bezocht. IK heb er toen ook met George Whitman gesproken (nou ja gesproken voor zover hij nog kon spreken. Ik wil er zeker nog een terug gaan

 1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »