Start > Boeken, Geschiedenis > Mijn agenda

Mijn agenda

19 januari 2010

Vroeger kocht ik elk jaar een andere agenda, meestal iets met kunst of geschiedenis. De laatste jaren was het aanbod veel te groot voor mij geworden. Ik kon niet kiezen.

Gelukkig heb ik nu de perfecte agenda gevonden en ieder jaar koop ik een identiek exemplaar. Het is een agenda/notitieboekje zonder poespas, maar met veel schrijfruimte. Het ligt lekker in de hand, is soepel, het heeft een leeslint en een bandje van elastiek om de boel bij elkaar te houden. Achterin zit een mapje voor losse papiertjes.

Het boekje heeft een leuke geschiedenis.
Twee eeuwen lang schijnt het Moleskine notitieboekje, want zo heet het, favoriet te zijn geweest bij schrijvers, schilders, reporters enz..

Schrijvers en kunstenaars als Hemingway, Bruce Chatwin, Van Gogh en Picasso konden er niet zonder. André Breton, Henri Matisse en Oscar Wilde hadden er altijd een bij zich.
Heel wat schetsen en fragmenten van later bekende werken zijn er in terecht gekomen.

Destijds werden werden de boekjes geproduceerd door kleine Franse boekbinderijen. Zij leverden het aan degelijke Parijse boekwinkels waar de avant-garde graag kwam. Tegen het einde van de 20e eeuw was de Moleskine Notebook niet langer beschikbaar. In 1986 sloot de laatste Moleskine fabrikant, een familiebedrijf in Tours, zijn deuren.

In 1998 bracht een kleine Milanese uitgever de Moleskine weer tot leven. De uitvoering is exact hetzelfde gebleven.

Eigenlijk waren het oorspronkelijk boekjes zonder naam. De omslag is gemaakt van “Moleskine”, een Franse term voor imitatieleer. Vandaar de naam.

Boeken, Geschiedenis

  1. 19 januari 2010 op 21:05 | #1

    Dat wist ik niet. Wat een leuk idee. Ik zal in mijn agenda schrijven dat ik er aan het eind van het jaar maar eens naar uit moet kijken.

  1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »