Start > Eindexamens 2010, Privé > Eindexamens 2010

Eindexamens 2010

Gisteren heeft middelste dochter de VWO-examens biologie en Nederlands gemaakt.

Nederlands was heel goed te doen. De tekst waarover 20 vragen werden gesteld ging over het idealisme van vroeger en het idealisme van de huidige generatie twintigers. Van een andere tekst moest een samenvatting worden gemaakt en dat was ook niet te moeilijk. Voor de aardigheid heb ik het examen Nederlands ook gemaakt, dus ik weet waar ik het over heb. Dochter is het met mij eens.

Biologie is op dit niveau voor mij te moeilijk, dus kan ik alleen maar iets zeggen over hoe mijn dochter dit heeft ervaren. Ze is erg teleurgesteld over dit examen en met haar vele anderen, zo blijkt uit de statistieken (www.examenklacht.nl/statistiekenen uit de diverse fora, zoals bijvoorbeeld de shoutbox van www.eindexamen.3fm.nl. Vooral het feit dat heel veel kennisgebieden niet aan de orde zijn gekomen levert de meeste frustratie op.

Mijn dochter heeft gisteren geprobeerd een klacht in te sturen, maar de hele avond was dat niet mogelijk vanwege te grote drukte. De media waren gisteren om vier uur wel erg snel met hun conclusie dat er veel mindere klachten waren dan andere jaren.
Dochter heeft uiteindelijk zojuist een klacht ingestuurd met woorden van deze strekking:

Het examen biologie was veel te eenzijdig. Heel veel onderwerpen die we wel moesten kennen zijn niet aan bod gekomen, zoals erfelijkheid, evolutie, populatiegenetica, hormonen, voeding, vertering en gaswisseling. Hardy-Weinberg en kruisingsschema’s etc. kwamen ook totaal niet terug in de vragen.
Het hele examen bestond bijna alleen maar uit ecologie en er was  relatief veel scheikunde (terwijl ik geen scheikunde heb!) Normaal gesproken ben ik  nogal goed in biologie, maar dit examen vond ik echt te moeilijk, mede omdat de vraagstelling erg vaag was.
De examens van de afgelopen jaren heb ik allemaal gemaakt om te oefenen en die examens waren veel veelzijdiger en gemiddeld kwam ik twee hele punten hoger uit dan met dit examen.

Ik vind het terecht dat de jongelui dit soort klachten insturen. Aan de hand van het aantal klachten en vooral de inhoud van die klachten gaat het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) in gesprek met het College voor Examens (CvE). Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het CvE heeft verklaard dat het LAKS de enige partner is waarmee ze direct contact hebben en waarmee ze in gesprek zijn.

Eindexamens 2010, Privé

  1. Nog geen reacties.
  1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »