Start > Politiek, Privé > De C van het CDA

De C van het CDA

Balkenende gaf vandaag in een interview met RTL-Z toe dat er uitgaande van zijn partijprogramma wel sprake is van koopkracht verlies, maar dan alleen voor uitkeringsgerechtigden. Het CDA laat mensen met een uitkering er bewust op achteruit gaan. Dit zou hen stimuleren om werk te zoeken.

Balkenende en zijn partij het CDA hebben eerder mogelijke beperking van de hypotheekrenteaftrek als on-onderhandelbaar verklaard. Hiermee wordt ingespeeld op de angst van mensen dat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen.
Volgens mij is die angst onterecht. De meeste partijen die voor het beperken van de hypotheekrenteaftrek zijn, willen dit heel geleidelijk laten verlopen. Verder is er geen sprake van afschaffing van de aftrek, maar beperking. De SP heeft het bijvoorbeeld over een hypotheek van boven de 350.000 euro en de overige partijen noemen zelfs hogere bedragen.

Een gemiddeld huis in Nederland kost ongeveer 260.000 euro. Stel dat het plan van de SP uitgevoerd wordt, dan hoeven alleen mensen met een enorme hypotheek zich zorgen gaan maken. Als je een hypotheek hebt van boven de 350.000 euro dan betaal je nu ook al (netto) zo’n 1.500 euro per maand en dan moet je dus echt een boven modaal inkomen hebben. Dus in dat geval kunnen mensen ook gewoon sparen alvorens een duur huis te kopen. Of men koopt eerst een huis uit de gemiddelde prijsklasse.

Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van een miljoen, dan ontvang je nu zo’n 2.000 euro per maand van de belasting terug, dus 24.000 per jaar!

Met de plannen van de SP is dus niets aan de hand voor mensen met een huis uit de gemiddelde prijsklasse. Ook voor starters zal er niets veranderen. Huizen uit het duurdere segment zullen wat in prijs zakken, maar de gemiddelde koopwoning volgens mij echt niet veel.

Als het aan de PvdA ligt, wordt de aftrek van hypotheekrente vanaf 2014 in stapjes teruggebracht. Uiteindelijk moet er een maximale aftrek van 30% overblijven. Vanaf 2014 wordt ook de maximale schuld waarover kan worden afgetrokken aangepast. Het begint bij 1 miljoen euro, en daalt dan in 30 jaar naar de gemiddelde huizenprijs van dat moment.

Onbegrijpelijk dat het CDA hier zelfs niet over na wil denken. Uiteindelijk zullen we er toch aan moeten geloven, want de huizenprijzen worden nu kunstmatig hoog gehouden en dat is pas slecht voor starters op de woningmarkt. Ook zullen er problemen komen met de EU, want Nederland is echt een uitzondering.

Zojuist noemde ik het bedrag van 24.000 euro per jaar, dat sommige mensen van de belasting terug ontvangen. Van dat bedrag en zelfs veel minder moeten veel uitkeringsgerechtigden en dus huishoudens in Nederland rond zien te komen!

Het CDA beweert een christelijke partij te zijn.
Wat ik versta onder christelijk in de politiek is: rekening houden met de zwakkere, de vreemdeling net zo behandelen als je zelf behandeld zou willen worden, goed zijn voor de aarde, enz.. Daarvan zie ik weinig terug bij het CDA. Het lijkt wel of in die partij alles draait om het geld en dat de samenleving alleen maar in cijfers is uit te rekenen. Op alle fronten kan het CDA zo aanschuiven bij de VVD en de partij sluit zelfs een samenwerking met de PVV niet uit. Onbegrijpelijk.

Ik ben geen econoom en ik spreek vanuit m’n gevoel. Natuurlijk moet er bezuinigd worden en natuurlijk moet er gestreefd worden naar economische groei. Maar het CDA is dáár alleen maar mee bezig. Het CDA is de C in de naam niet (meer waard), want het wil de zwakste schouders de zwaarste lasten laten dragen.

Politiek, Privé

  1. Nog geen reacties.
  1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »