Start > Jeugdsentiment, Privé > De dia-avond

De dia-avond

10 oktober 2010

Cadeautje uit het verleden
Mijn vader was een enorm liefhebber van wilde bloemen en planten. Zo lang ik mij kan herinneren had hij daarom een goede fotocamera, waar vooral dia’s van bloemen en planten mee werden gemaakt. Die dia’s  gebruikte hij vooral voor lezingen en soms werden ze voor plantenboeken gebruikt.
Tussendoor werden er natuurlijk ook dia’s van het gezin gemaakt. Vooral de vakanties werden op deze wijze vastgelegd.

De laatste jaren van zijn leven ging mijn vader steeds slechter zien totdat hij op het laatst helemaal blind was. De hele collectie plantendia’s heeft hij op een gegeven moment aan de plaatselijke vereniging van ‘Groei en Bloei’ geschonken. De vereniging was er blij mee, althans, ze toonden zich verheugd. Er werd zelfs een krantenartikel aan gewijd!
Nu was mijn vader de oud-voorzitter en men durfde hem waarschijnlijk niet voor het hoofd te stoten.
Ik vermoed dat de dia’s al lang zijn verdwenen…

Na zijn overlijden vorig jaar december vonden mijn zus en ik nog een grote hoeveelheid dia’s van ons vroegere gezin. Mijn zwager is nu aan de enorme klus van het scannen begonnen. Gisteren kreeg ik de eerste resultaten binnen en het waren beelden die ik me niet of nauwelijks kon herinneren. De kwaliteit is verbluffend goed en ik vind dit een heel leuke cadeautje uit het verleden.

Hierdoor herinner ik me plotseling ook weer het fenomeen ‘dia-avond’. De verduisterde kamer, het grote witte scherm, de snorrende diaprojector en daar zat je dan met het hele gezin, de familie en of de kennissen. Men kwam echt een avondje dia’s kijken. Het had wel wat gezelligs zo met een hele club.
Misschien moet ik een beamer aanschaffen om de ‘dia-avond’ weer in ere te herstellen?

Jeugdsentiment, Privé

  1. 12 oktober 2010 op 16:14 | #1

    Ja, dia’s….eigenlijk een manier van foto’s maken die totaal niet meer beoefend wordt. Er blijven inderdaad alleen ‘restanten’ uit het verleden over. Vroeger hadden we ook dia-avondjes na de verschillende vakanties. Het archief daarvan bevindt zich bij mijn broer in Winsum.
    Wij zijn echter niet zo fanatiek, nou ja, fanatiek…eigenlijk gewoon geen tijd hebben, en kundig, om de dia’s te scannen naar de modernere manier van foto’s kijken.

  1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »