Start > Boeken > Manuscript Jan Cremer

Manuscript Jan Cremer

18 oktober 2010

In 1964 deed het autobiografische boek ‘Ik Jan Cremer’ veel stof opwaaien vanwege de expliciet seksuele passages en het grove taalgebruik.
Jan Cremer werd in één klap beroemd. De enorme ophef rond zijn persoon, waarin hij zelf vaak heel bewust een belangrijke rol speelde, maakte het boek snel tot een groot kassucces. Wereldwijd zijn er meer dan 12 miljoen exemplaren van verkocht. Op www.nrcboeken.nl staat een lezenswaardig artikel over de schrijver en zijn tot in detail geplande en succesvolle publiciteitsstunts en promotieacties.

Ik was nog erg jong, een jaar of 14, toen ik het spraakmakende boek las. Het kon mij niet in vervoering brengen, maar het was inmiddels ook niet meer ‘de jaren 60′.
Terugkijkend zou je kunnen zeggen dat de beroemdheid van dit boek te danken is aan de perfecte timing. Het boek kon alleen maar in die tijd zo’n enorm succes worden, omdat bij de na-oorlogse jeugd de spruitjesgeur de neus uitkwam. Het zijn de jaren 60, de protestjaren met een eigen jongerencultuur.

Jan Cremer wilde onlangs zijn manuscript van ‘Ik Jan Cremer’ verkopen en ruim twee week geleden kwam het aldus bij Adams Amsterdam Auctions onder de hamer. Verwacht werd dat het boek ten minste 200.000 euro zou opleveren. Na afloop van de veiling bleek dat niemand zo’n groot bedrag voor het manuscript over had.

Nu, ruim twee weken na de veiling, heeft het Letterkundig Museum dankzij bijdragen van fondsen en een anonieme financier het manuscript voor een onbekend bedrag kunnen verwerven. Het museum beschouwt ‘Ik Jan Cremer’ als een icoon van de Nederlandse cultuurgeschiedenis. Het werk wordt te zijner tijd tentoongesteld inclusief laarzen en motorpet van de schrijver.

‘Ik Jan Cremer’ is vaak vergeleken met ‘On the Road‘ van Jack Kerouac.

Website Jan Cremer

Documentaire ‘Jan Cremer – Ik schilder, ik schrijf, ik schilder’

Het Cremer Museum (hier is al sprake van in 2005 en het museum zal waarschijnlijk in 2011 voltooid zijn)

De ideeën van Jan Cremer over het museum

Dossier Geschiedenis

Boeken

  1. 20 oktober 2010 op 18:47 | #1

    Je kunt het beste zijn werk zien als een opvallend tijdverschijnsel,
    van het schrijven moet hij het niet hebben.
    Heb je de Hunnen wel eens gelezen? Drie dikke delen, halverwege het tweede deel gaf ik het op. Bladerde nog even in deel 3, kwam ook daar dezelfde scènes tegen.

  1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »