Start > Jeugdsentiment, Op deze dag > Sint Maarten

Sint Maarten

11 november 2010

Op Nanos.nl las ik een stukje over Sint Maarten. In tegenstelling tot Nanos heb ik juist heel veel met Sint Maarten. Daarom plaats ik hieronder een eerder geschreven stukje over mijn liefde voor het feest van deze heilige.

We woonden vroeger in de stad Groningen en daar werd 11 november altijd uitgebreid gevierd. Ik weet niet of dat nu nog zo is.

lampion2

Wij, drie zusjes, stonden voor het raam te wachten tot het donker genoeg zou zijn om op pad te gaan. Lampionnen in de hand, de kaarsjes nog uit. En na heel lange tijd zagen we de eerste lichtjes in de straat. Nog veel te vroeg, vond mijn moeder dan. Voor mijn gevoel duurde en duurde het maar en opeens was het dan zover, we mochten! De kaarsjes werden aangestoken en met in de ene hand de lampion en in de andere een grote lege tas, gingen we op pad.

Wat een feest!
Zingen bij de deuren en héél veel snoep krijgen of juist helemaal niks. In het laatste geval zongen we zoiets als “hier woont juffrouw kikkerbil, die ons nooit wat geven wil.” Maar in de loop van de avond raakten de tassen in elk aardig gevuld.
Mijn oudste zus had er altijd als eerste genoeg van. Dan moest ze thuis bij de deur de wacht houden om op haar beurt uit te delen. Mijn moeder gaf altijd appels en ik schaamde me daar een beetje voor!
Ik hield het wel een uurtje langer vol, maar mijn drie jaar oudere zus maakte het altijd wel erg bont. Rond tien uur waren er nog sporadisch lichtjes te zien, maar daarna hield het toch echt op. Dan werd mijn vader er op uit gestuurd om mijn zus te zoeken. Elk jaar opnieuw, maar gelukkig kwam ze altijd weer heelhuids thuis.
Ik zie nog de uitpuilende tassen en haar triomfantelijke blik. Enorm, wat een snoep had dat kind! Maar ze had er ook heel wat straten voor gelopen en zich letterlijk schor gezongen.
Maanden lang hoefde mijn moeder geen snoep te kopen…
Sint Maarten en Sinterklaas waren voor ons even belangrijk. Sint Maarten voor het snoep en Sinterklaas voor de boeken.

Jeugdsentiment, Op deze dag

 1. 11 november 2010 op 15:17 | #1

  Tja, je moet het dus als kind zelf hebben meegemaakt. Dat zei ik al.
  Ik heb het ook als moeder meegemaakt. Mijn dochter ging met een buurjongetje mee en kwam met een lading snoep thuis. Ik heb er wel eens over geschreven, maar dat is er niet meer geloof ik. Dat was op een heel oud weblog. Ik ga eens even zoeken.

 2. 11 november 2010 op 15:57 | #2

  Op de één of andere manier is Sint-Maarten steeds aan ons voorbij gegaan. Het zegt mij ook niet veel. Met Driekoningen komen er bij ons wel zingende kinderen aan de deur….

 3. 12 november 2010 op 21:02 | #3

  Precies zo maakten wij het ook mee, en volgens mij is het nog steeds zo.
  Die appels, ik weet het nog. We waren er niet blij mee, iedereen in het dorp had immers zelf een appelboom, we kregen er al genoeg!

 1. Nog geen trackbacks.

:-D :oops: :-? :wink: :roll: :-P :) :-x :-| :cry: 8-O :-o :lol: :( more »